Comol5

Tunnelboormachine Gaia ingezegend

25 juli 2019 | N434Nieuws | Irene van Oudenniel

De tunnelboormachine voor de RijnlandRoute is er klaar voor. Getooid met de fraaie naam Gaia start begin augustus de ruim honderd meter lange machine met haar ondergrondse reis. Over een half jaar, na bijna tweeëneenhalve kilometer, komt de tunnelboormachine (TBM) ter hoogte van de Leidse wijk Stevenshof op haar bestemming. In 2020 legt de TBM dezelfde afstand nog een keer af voor de tweede tunnelbuis.

Traditie
Op 24 juli vond de inzegeningsceremonie plaats in de startschacht, waar de tunnelboormachine straks begint. De beschermheilige Sint Barbara speelt bij deze ceremonie een belangrijke rol. Waar een tunnel geboord wordt of mijnbouwers aan het werk zijn, staat altijd een beeldje van de heilige Barbara. Heilige Barbara is de beschermheilige van onder andere ingenieurs, mijnbouwers, brandweerlieden en bouwvakkers. Zo ook van de tunnelboorders van Comol5. De TBM en het beeldje van de Heilige Barbara werden ingezegend door een priester. Naast de naamgeving, werd de tunnelboormachine gedoopt met een fles champagne en werd de beschermvrouwe voorgesteld. De beschermvrouwe woont pal naast het tunneltracé en zij ondersteunt het boorteam bij haar werkzaamheden.

Namenwedstrijd
Leerlingen van groep 8 van de Anne Frankschool in de Stevenshof in Leiden bedachten de naam voor de TBM, die volgens de traditie een vrouwennaam krijgt.  “Wij hebben de naam bedacht vanwege de Griekse godin van de aarde: Gaia. Wij vonden deze naam toepasselijk, omdat de tunnelboormachine door de aarde heen gaat.” Met die motivatie overtuigden de leerlingen het publiek, dat online uit drie door een jury geselecteerde tunnelnamen mocht kiezen.

Bekijk het filmpje van de inzegening of klik op onderstaande foto´s voor een vergroting.

 

Volg de boor!
Begin augustus start de tunnelboormachine met haar ondergrondse reis van 2,25 kilometer. Onder de Vliet door, langs de monumentale Zilverfabriek en het landgoed Berbice, onder de sportvelden, de spoorlijn en de hoogspanningsmasten. Via de link www.volgdeboor.nl is vanaf 5 augustus de locatie van de tunnelboormachine op de voet te volgen.

Zoekvenster sluiten