Comol5

Eerste tunnelbuis gereed!

27 januari 2020 | N434Nieuws | Irene van Oudenniel

De eerste tunnelbuis voor de RijnlandRoute is klaar! Na 2.250 meter te hebben geboord vanaf het startpunt bij de A4, kwam tunnelboormachine Gaia na 6 maanden bij de Leidse wijk Stevenshof (A44) weer boven de grond. Onderweg passeerde Gaia een aantal bijzondere panden en objecten, zoals het Rijn-Schiekanaal (de Vliet), de monumentale Zilverfabriek en landgoed Berbice, de TenneT hoogspanningsmasten en de spoorlijn Amsterdam – Rotterdam.

Het gigantische graafwiel met een diameter van 11 meter en de voorste delen van de machine worden in de komende weken gedemonteerd en over de weg terug vervoerd naar de startschacht bij de A4. Hier wordt de tunnelboormachine opnieuw in elkaar gezet. In april starten we met het boren van de tweede tunnelbuis.

Aankomst onder water
De bouwkuip van de zogeheten ontvangstschacht is voor de aankomst van de tunnelboormachine eerst onder water gezet, om tegendruk te bieden tegen het grondwater buiten de bouwkuip. De tunnelboormachine is dus onder water aangekomen in de ontvangstschacht. Vervolgens moest de ruimte tussen de tunnelwand en de wand van de bouwput waterdicht worden gemaakt konden we het water stapsgewijs laten zakken.

Foto’s: Fred Leeflang

Zoekvenster sluiten