Comol5

Stort onderwaterbeton 6 november

25 oktober 2018 | N434Nieuws | Irene van Oudenniel

Op 6 november wordt het onderwaterbeton gestort voor de eerste bouwkuip bij de startschacht/tunneltoerit. Om de kwaliteit van het beton te waarborgen, is het noodzakelijk dat er langere tijd achter elkaar wordt doorgewerkt.

Onderwaterbeton
Bij drie bouwkuipen van de startschacht en tunneltoerit wordt er nat ontgraven en onderwaterbeton aangebracht. Bij deze werkmethode wordt er tijdens het ontgraven water toegevoegd aan de bouwkuip, dat tegendruk biedt tegen onder andere de damwanden. Zodra de vloer is gestort en uitgehard, kan het water worden weggepompt en is de bouwkuip klaar. Voordeel hiervan is dat er tijdens de werkzaamheden geen grondwater onttrokken hoeft te worden. Tijdens het uitgraven en bij het storten van onderwaterbeton worden duikers ingezet. Lees meer hierover in het bericht over duikers in de bouwkuip.

Werkzaamheden en werktijden
Om de kwaliteit van het onderwaterbeton te kunnen garanderen is het voor het storten van onderwaterbeton technisch noodzakelijk om de werkzaamheden per bouwkuip in één keer uit te voeren. We voeren de betonstort van de eerste bouwkuip volgens de huidige planning uit op dinsdag 6 november vanaf 5.00 uur. We verwachten dat de werkzaamheden rond ca. 21.00 uur gereed kunnen zijn. In geval van onvoorziene omstandigheden kan het voorkomen dat het werk uitloopt of opschuift. Voor het einde van dit jaar volgen nog twee momenten van de onderwaterbetonstort voor de andere twee bouwkuipen.


Zoekvenster sluiten