Comol5

Bouw-update tunnel: afbouw en technische installaties

24 mei 2022 | N434Nieuws | Irene van Oudenniel

In de zuidbuis van de Corbulotunnel is de laatste hand gelegd aan de bouw van de dwarsverbindingen. Het vlecht- en betonwerk, ook van de vluchtdeuromrandingen, is nu gereed en er is gestart met de inrichting van de ruimtes. De dwarsverbindingen dienen straks als wachtruimte en vluchtdoorgang tussen de twee tunnelbuizen. Op elke 250 meter in de tunnel zit een dwarsverbinding met vluchtdeuren – in totaal 10 stuks.

Daarnaast bouwen we de technische installaties in, die zorgen voor een veilige tunnel. In totaal worden 54 verschillende technische installaties verwerkt. Het gaat dan om bijvoorbeeld verlichting, ventilatoren, matrixborden en vluchtdeuren. De tunnel en verdiepte ligging zijn samen zo’n 4 km lang, waardoor één installatie al snel uit duizenden onderdelen kan bestaan. Het camerasysteem telt bijvoorbeeld 130 losse camera’s, de verlichting ruim 2.000 afzonderlijke armaturen en het voertuigdetectiesysteem 930 detectielussen. Al deze onderdelen worden één voor één aangebracht en aangesloten op de elektriciteitsvoorziening en de systemen voor de bediening. Een flinke klus! We zijn hier nog tot eind dit jaar mee bezig.

Benieuwd waar de tunneltechnische installaties allemaal komen en waarvoor ze dienen? Bekijk hier de infographic op de website van de Provincie Zuid-Holland.

 

Infographic tunneltechnische installaties N434

Klik voor een vergroting

 

Zoekvenster sluiten